Voor gezinnen

Samen in gesprek met het MOODS-SCHILDERIJ

Voor al deze gezinnen hebben we na overleg met specialisten in de GGZ en ervaringsdeskundigen het MOODS-schilderij ontwikkeld. Zoals u kunt zien zijn kleurrijke schilderijen, opgebouwd uit de kleuren van de spanningsmeter of "window of tolerance". Bij het schilderij worden verschillende magneetjes geleverd. Door de uitstraling van het schilderij kan het op een centrale plek worden opgehangen of neergezet.

Aan de hand van de kleuren op het schilderij kan samen met de kinderen worden besproken wat er aan de hand is en welke kleuren er staan voor de verschillende gemoedstoestanden. Het is belangrijk om helder uit te leggen en een naam te geven aan het probleem of de ziekte. Vervolgens kan uitleg gegeven worden dat de ouder en dat de kinderen hier niet verantwoordelijk voor zijn.

Op het schilderij kan vervolgens met behulp van magneetjes aangegeven worden door de ouder hoe het gaat of in welke kleur hij of zij zit. Bijvoorbeeld.

Groen, ik voel me goed en ik heb alle ruimte om met je te praten of wat leuks te doen

Geel, het gaat iets minder goed, maar ik heb nog wel ruimte om met je te praten maar misschien niet al te lang.

Oranje, het gaat niet goed met me, mijn lontje is wat korter dat ligt niet aan jou. Als je iets wil delen wil je dit dan opschrijven dan hebben we het er een volgende keer over.

Rood, het gaat helemaal niet goed met me. Weet dat als ik uitval of geen aandacht aan je besteed dat dit niet aan jou ligt. Het is misschien beter om me heel even te laten. Natuurlijk kun je dingen opschrijven die je op een ander moment wil vertellen of als je het er met me over wil hebben wat het met jou doet als ik in het rood zit.

Blauw, de spanning is te hoog, waardoor ik even helemaal uit ga en niet meer reageer op prikkels, passief en somber ben. Ik kan me voorstellen dat dit naar voor je is, maar je hoeft het niet op te lossen. Als ik weer in groen of geel zit is het goed om het er over te hebben want ik kan me voorstellen dat dit naar voor je was.